Tiiveysmittaus nopeasti ja edullisesti

Pirkanmaan ja Uudenmaan alueella

Tiiveysmittauslaitteisto 800x800

Tiiveysmittaus ja vuotojen paikannus

Tiiveysmittaus ja vuotojen paikannus on suositeltavaa tehdä samalla kerralla. Pelkkä tiiveysmittaus ei kerro vuotojen sijaintia, vaan tulos kertoo kuinka paljon ilmavuotoja on. Lue lisää!

Tuulitutka mittaus 500x

Tiiviysmittaus uuteen rakennukseen

Tiiviysmittauksella selvitetään rakennuksen ulkovaipan ilmatiiviys. Vuotojen paikannuksella selvitetään rakennuksen ulkovaipassa olevat ilmavuotokohdat.  Lue lisää!

Tiiveysmittaus asennuskuva 500x

Tiiviysmittaus suurissa rakennuksissa

Tiiveysmittaus ja vuotojen paikannus on suositeltavaa tehdä samalla kerralla. Pelkkä tiiveysmittaus ei kerro vuotojen sijaintia, vaan tulos kertoo kuinka paljon ilmavuotoja on. Lue lisää!

Tiiveysmittaus laitteisto isoihin rakennuksiin 800x

Tiiveysmittaus vanhaan rakennukseen

Tiiviysmittauksella sekä vuotojen paikannuksella paikannat helposti rakennuksesi vakavimmat ilmavuotokohdat ja näin pystyt helposti korjaamaan vuotokohdat. Lue lisää!

Tarvitsetko kiinteistöösi tiiveysmittausta? Ota rohkeasti yhteyttä ja jätä homma ammattilaisille!

Tiiveysmittaus luotettavasti

Tiiveysmittaus

Tiiveysmittaus tarkoittaa rakennuksen ulkovaipan ilmavuotoluvun eli n50 ja q50 määrittämistä 50 pascalin paine-erossa. Paine-ero tehdään painekokeella, jonka aikana rakennus ali- tai ylipaineistetaan ilmanpitävyyden tutkimiseksi.

Tiiveysmittaustulokseksi saadaan aina n50-luku sekä q50-luku. N50 1/h kertoo, kuinka monta kertaa rakennuksen lämmin ilmatilavuus vaihtuu 50Pa:n ali- tai ylipaineessa ilmavuotokohtien kautta. Q50 m3/(h m2) kertoo vuotoilmavirran tunnissa rakennuksen vaipan pinta-alaa kohden. Vaipan pinta-alaan lasketaan sisäpuolelta sisämittojen mukaan seinät, katto ja lattia.

 

 

 Rakennusmääräykset

Suomen rakennusmääräysten osa D3 2012 suositusarvo ilmavuotoluvulle q50 on enintään 1(m3/(h m2)). Kuitenkin laskennassa käytettävä vertailuarvo on 2(m3/(h m2)). RakMk D3 2012 kohta 2.3.2 määrää että rakennusvaipan ilmavuotoluku q50 saa olla enintään 4(m3/(h m2)).

 • ilmatiiveysmittaus kertoo, kuinka tiivis/ hatara mitattu rakennus on
 • tiiveysmittaus paljastaa kuinka paljon mitatussa rakennuksessa on ilmavuotoja (vuotojen paikannus paljastaa ilma- ja lämpövuotojen sijainnit)
 • tiiveysmittaus tarvitaan energiatodistusta ja rakennuslupaa varten
 • tiiveysmittaus on yksi rakentamisen laadun mittari

Ilmatiiveyden tärkeys

 • Hyvällä ilmatiiveydellä varmistutaan, ettei sisällä oleva kosteus pääse seinä, lattia ja kattorakenteisiin. Lämpimän sisäilman sisältämä kosteus voi kondensoitua kylmiin rakenteisiin ilmavuotokohdissa. Tästä seuraa kosteus- ja homevaurioriski!
 • Ilmatiiviissä rakennuksessa ei ole vedontunnetta ja sisäilma on terveellinen ja puhdas. Mikäli rakennuksen vaipassa ei ole ilmavuotoja, homeet ja muut epäpuhtaudet eivät pääse kulkeutumaan puhtaaseen sisäilmaan. Vedottomassa rakennuksessa on miellyttävää asua!
 • Ilmatiivis rakennus kuluttaa hataraa rakennusta vähemmän energiaa. Rakenteiden kautta kulkeutuvan vuotoilman lämmitykseen tarvittavan energian laskemiseen tarvitaan kolme kaavaa, jotka löytyvät RakMk osasta D3 2012

Miten valmistautua tiiveysmittaukseen?

Valmistautumisessa tiiveysmittaukseen täytyy huomioida muutamia tärkeitä seikkoja. Rakennuksen ulkovaippa, vesijohdon suojaputki ja sähkön suojaputki tulee tiivistää huolellisesti. Ulkovaipassa läpi menevät sähkövedot tiivistetään huolellisesti. Ilmanvaihtokanavat, keskuspölynimuri, radonputki katolle, viemärin tuuletus, liesituuletin, takan korvausilma ja muut varausputket tiivistetään. Ovet ja ikkunat tulisi myös tiivistää. Ennen ovien tiivistämistä on hyvä varmistaa, että ovi on hyvin säädetty ja pysyy nätisti paikallaan. Lattiarajojen tiiveys varmistetaan. Edullinen tapa tiivistää lattianrajat on käyttää esimerkiksi butyylimassaa. Höyrynsulkumuovin liitokset tiivistetään höyrynsulkuteipillä.

Mittauksen aikana tiivistetään ilmanvaihtokanavat joko huonekohtaisesti, iv-koneelta tai jäteilma katolta ja raitis ilma ulkoseinästä. Ilmanvaihtokanavien tiivistys tehdään joko IV-kanavien suojahatuilla, kumipalloilla tai teipeillä. Takka tukitaan mittauksen ajaksi joko teippaamalla takan reiät umpeen sisäpuolelta tai tukkimalla takan hormi kumipallolla. Takasta myös korvausilmaventtiili teipataan kunnolla kiinni. Liestituuletin, keskuspölyimuri ja varausputket tukitaan kumipallolla, uretaanilla tai teipillä. Jos talossasi on autotalli, täytyy se varmistaa vielä, että tallin palo-osastointiseinä on myös tiivis. Viemärit täytetään joko vedellä tai teipataan umpeen.

Miten onnistua ilmatiiveys-mittauksessa?

Tiiveysmittaus voi mennä pieleen monella tapaa ja me Tuulitutkalla teemme parhaamme, jotta mittaus onnistuisi ensimmäisellä yrittämällä. Kuitenkin joskus tapahtuu inhimillisiä virheitä ja mittaus epäonnistuu esimerkiksi avoimen ikkunan vuoksi.

Jotta tiiviysmittaus onnistuisi kerralla, kokosimme asiakkaillemme listan valmistavista toimenpiteistä ennen mittausta. Osa näistä työvaiheista on mahdollista sisällyttää myös tarjoukseen etukäteen sopimalla:

 

 • Rakennuksen ulkovaippa, vesijohdon suojaputki, sähkön suojaputki ja ulkovaipassa läpi menevät sähkövedot tulee tiivistää huolellisesti.
 • Seinän ja katon läpivientien tiivistys
 • Ovet ja ikkunat tiivistetään uretaanilla tai vastaavalla tiivisteellä, tai näiden kunto varmistetaan. Ennen ovien tiivistämistä on hyvä varmistaa, että ovi on hyvin säädetty ja pysyy nätisti paikallaan
 • Lattiarajojen tiiveys varmistetaan. Edullinen tapa tiivistää lattianrajat on käyttää esimerkiksi butyylimassaa
 • Höyrynsulkumuovin tiivistys höyrynsulkuteipillä mahdollisimman tarkasti
 • Teknisen tilan kaukalo voi vuotaa, tarkasta ja tiivistä tarvittaessa
 • Muuratun hormin kattoläpiviennin kohdalla oleva pala kannattaa slammata (tasoittaa).
 • Jos talossasi on autotalli, varmista, että tallin palo-osastointiseinä on myös tiivis
Tiiveysmittaus-asennuskuva-1024x644

Huolehdithan nämä asiat siis kuntoon! Lisäksi mittauksen aikana tehdään seuraavat toimenpiteet asiakkaan tai urakoitsijan toimesta, tarjouksen sisällöstä riippuen:

 • Tiivistetään ilmanvaihtokanavat joko huonekohtaisesti, iv-koneelta tai jäteilma katolta ja raitisilma ulkoseinästä. Ilmanvaihtokanavien tiivistys tehdään joko IV-kanavien suojahatuilla, kumipalloilla tai teipeillä
 • Keskuspölynimuri, radonputki katolle, viemärin tuuletus, liesituuletin ja muut varausputket tukitaan kumipalloilla, uretaanilla tai teipillä
 • Takka tukitaan mittauksen ajaksi joko teippaamalla takan reiät umpeen sisäpuolelta tai tukkimalla takan hormi kumipallolla. Myös takan korvausilmaventtiili teipataan kunnolla kiinni
 • Ovien ja ikkunoiden salvat huolehditaan kunnolla kiinni
 • Viemärin hajulukkojen täyttäminen vedellä tai umpeen teippaaminen
 • Tiiveysmittaus voi epäonnistua myös, jos teknisen tilan ovi on lukossa ja avaimenhaltija ei ole paikalla.

  Tuulitutkan referenssit 

  Tuulitutka Oy on toteuttanut vuosina 2010-2020 tiiveysmittauksia jo yli 1000 kohteeseen ja lämpökuvauksiakin useita satoja niin yksityisille, yrityksille kuin yhteistyökumppaneillemmekin (mm. Dekotalo ja Sievitalo).

  Toimialueenamme on mm. Tampere, Turku, Jyväskylä, Kotka, Hyvinkää, Kouvola, Hämeenlinna, Lahti, Helsinki, Espoo, Vantaa ja muu pääkaupunkiseutu.

  Suurten kohteiden tai usean pientalon samankertainen lämpökuvaus ja tiiviysmittaus toimialueenamme on koko Suomi.

   

  Tiiveysmittaus referenssit Tuulitutka