Tiiviysmittaus uuteen rakennukseen

Tiiviysmittaus

Ilmatiiveyden tärkeys

Tiiviysmittaus uuteen rakennukseen

Tiiviysmittaus uuteen rakennukseen

Tiiviysmittauksella selvitetään rakennuksen ulkovaipan ilmatiiviys. Vuotojen paikannuksella selvitetään rakennuksen ulkovaipassa olevat ilmavuotokohdat. Tiiviysmittaus tarkoittaa rakennuksen ulkovaipan ilmavuotoluvun n50 ja q50 määrittämistä 50 pascalin paine-erossa. Paine-ero tehdään painekokeella, jonka aikana rakennus ali- tai ylipaineistetaan Blowerdoor-tiiviysmittauslaitteistolla ilmanpitävyyden tutkimiseksi. Tiiviysmittaus on lähes pakollinen kaikkiin uusiin rakennuskohteisiin energiatodistusta varten.

Tiiviysmittaustulokseksi saadaan aina n50-luku sekä q50-luku. N50 1/h kertoo, kuinka monta kertaa rakennuksen lämmin ilmatilavuus vaihtuu 50Pa:n ali- tai ylipaineessa ilmavuotokohtien kautta. Q50 m3/(h m2) kertoo vuotoilmavirran tunnissa rakennuksen vaipan pinta-alaa kohden. Vaipan pinta-ala lasketaan sisäpuolelta sisämittojen mukaan laskemalla seinien, katon ja lattian pinta-ala yhteen.

Tiiviysmittauksen yhteydessä on hyvä tehdä myös rakennuksen ulkovaipan ilmavuotojen paikannus. Tiiviysmittaus kannattaa tehdä heti, kun rakennuksen ulkovaippa on tiivis ja läpiviennit ovat valmiita eikä viimeistelytöitä ole aloitettu. Tällöin vuotojen paikannuksen avulla on helppo korjata mahdolliset vuotokohdat ennen viimeistelytöiden tekemistä. Vuotojen paikannus tehdään alipaineessa lämpökameralla. Kun rakennuksen sisällä on alipainetta, lämpökamera paljastaa ulkoa virtaavan kylmän ilman. Mikäli ulko- ja sisäilman lämpötila on sama, käytetään vuotojen paikannuksessa merkkisavuja lämpökameran sijaan.

Tiiviysmittauksesta saatava ilmavuotoluku on tärkeä rakennustyön laadun mittari. Ilmatiiviys tekee rakennuksesta sekä energiatehokkaan että mukavamman paikan asua. 

Tiiviysmittaukseen on valmistauduttava huolellisesti, jottei tiiviysmittaus mene pieleen esimerkiksi avoimen ikkunan tai jonkin muun vastaavan virheen vuoksi. Tiiviysmittauksessa ei tarvitse olla ketään paikalla, kunhan kaikki ovet ovat auki sekä erilliseen tekniseen tilaan on pääsy. Pyrimme varmistamaan että kaikki läpiviennit ovat tiivistetty ennen mittauksen aloittamista.

Mikäli vuotojen paikannuksessa ei löydetä työvirheistä johtuvia ilma- tai lämpövuotoja, emme veloita tästä palvelusta mitään. Tiiviysmittaus ja vuotojen paikannuksen hinta lasketaan kuitenkin tapauskohtaisesti. Hintaan vaikuttaa myös rakennuksen tyyppi ja koko. Suurten kohteiden tai usean rakennuksen yhteismittauksissa ilmavuotojen paikannus ja muut palvelut on entistä edullisempaa. Tiiviysmittaus yksittäiseen omakotitaloon maksaa alk. 400eur, mutta myös moni muu tekijä vaikuttaa hintaan joten kysy tarjous!

Kerromme myös mielellämme lisää palveluistamme ja vastaamme kysymyksiinne. Ota yhteyttä!

Referenssit

Tuulitutka Oy on toteuttanut vuosina 2010-2020 tiiviysmittauksia jo yli 1000 kohteeseen ja

lämpökuvauksiakin useita satoja niin yksityisille, yrityksille kuin yhteistyökumppaneillemmekin (mm. Dekotalo ja Sievitalo). Toimialueenamme on mm. Tampere, Turku, Jyväskylä, Kotka, Hyvinkää, Kouvola, Hämeenlinna, Lahti, Helsinki, Espoo, Vantaa ja muu pääkaupunkiseutu. Suurten kohteiden tai usean pientalon samankertainen lämpökuvaus ja tiiviysmittaus toimialueenamme on koko Suomi.
Tiiviysmittaus Referenssit