Mitä hyötyä ilmatiiviysmittauksesta on uudiskohteissa?

syys 16, 2022

Mitä hyötyä ilmatiiviysmittauksesta on uudiskohteissa?

Mitä hyötyä ilmatiiviysmittauksesta?

Törmään usein kysymykseen, että mitä hyötyä ilmatiiviysmittauksesta on uudiskohteissa? Osa kysyjistä varmasti ymmärtää mittauksen pakollisuuden ja haluaa tietää lisäsyitä asialle, mutta myös mittauksen pakollisuus ja siihen vaikuttaminen on monelle ollut epäselvää. Kysymys on relevantti etenkin, jos mieltää tiiviysmittauksen ainoastaan pakollisena 495€ kuluna.

Jopa 10000€ epäsuora vaikutus asumisen kuluihin.

Ilmatiiviysmittauksen hyödyt voidaan jakaa kolmeen osaan:

  1. Pakollisuus

Tiiviysmittaus on pakollinen kaikkiin uudiskohteisiin, joiden energiatodistukseen on rakennuksen suunnitteluvaiheessa kirjattu pienempi ilmatiiviysluku kuin 4,0 qE50. Eli jos mittaus on pakollinen, on myös hyöty ilmeinen. Suurimmassa osassa nykyrakennuksista käytetään pienempää lukua kuin 4,0 qE50, jolloin nämä rakennukset täytyy mitata.

  1. Ilmavuotojen havaitseminen

Ilmatiiviysmittaus kertoo rakennuksen ulkovaipan ilmanpitävyyden. Kun ilmatiiviysmittauksen yhteydessä tehdään ilmavuotokartoitus esim. lämpökameralla, voidaan mahdollisesti havaita ilmavuotoja. Ilmavuodot korjaamalla voidaan parantaa esimerkiksi:

A: rakennuksen energiatehokkuutta, poistamalla lämpövuodot ilman siirtymisen mukana,

B: sisäilman laatua, estämällä rakennukseen tulevan ilman pääsyä sisäilmaan rakenteiden läpi ja/tai

C: rakennuksen kosteusteknistä toimivuutta ehkäisemällä rakenteeseen vuotoreiän kohdalle tiivistyvää kosteutta.

Lämpökamerakuvaus alipaineen aikana
  1. Muut tapauskohtaiset hyödyt. Jopa 10000€ säästö

Ilmatiiviysluku on osa energiatodistusta, ja esimerkiksi Tampereella voit saada Vuokratontista 50% alennuksen 5:ksi ensimmäiseksi vuodeksi, kun rakennat riittävän energiapihin asunnon. Tämä tarkoittaa 4000€ vuosivuokralla 2000€ vuosittaista säästöä, eli 5 vuoden aikana jopa 10000€ säästöä tonttivuokrassa. Tätä säästöä on hyvin vaikea saavuttaa käyttämällä energiatodistuksessa 4,0 qE50- lukua, ja jättämällä ilmatiiviysmittaus suorittamatta.

Energiatehokkaalla rakentamisella voi olla muitakin samantapaisia positiivisia vaikutuksia etenkin tulevaisuudessa, kun hallitus ja kunnat haluavat tukea energiatehokasta rakentamista.

Ilmatiiviysmittauksen – kannattaako maksaa?

Ei siis ole ihme, että lähes kaikki uudisrakennukset mitataan nykypäivänä. Tiiviysmittauksen hinta on erittäin matala suhteessa sen tuottamaan hyötyyn. Toki hyötysuhteeseen vaikuttaa rakentamisen laatu ja ilmatiiviysluvun suunnitteluarvo, mutta kannattavaa ja suositeltavaa se on, vaikka energiatodistukseen olisikin kirjattu 4,0 qE50.

Tiiviysmittauksen hinta on matala suhteessa sen tuottamaan hyötyyn

Meiltä saat tiiviysmittauksen tavanomaiseen omakotitaloon hintaan 495€ sisältäen matkakulut, alv24% ja raportin, jonka saat tarvittaessa vaikka heti mittauksen jälkeen. Soita meille tai ota yhteyttä! Muut hinnat löytyy hinnat- välilehdeltä.

Ilmankosteus ja betonin suhteellinen kosteus

Tässä artikkelissa käsittelemme ilmankosteuden vaikutusta betonin kuivumiseen ja betonin...

Tuulitutkan Avulla suoritetusta Energiaremontista Mahdollisuus Aran Energia-avustukseen

Tuulitutkan Avulla suoritetusta Energiaremontista Mahdollisuus Aran Energia-avustukseen ARA on...

Mitä hyötyä ilmatiiviysmittauksesta on uudiskohteissa?

Mitä hyötyä ilmatiiviysmittauksesta on uudiskohteissa? Mitä hyötyä ilmatiiviysmittauksesta?...